Vaffeldagen

Hvis jeg skal være ærlig, er vaffeldagen en av de dagene vi «feirer» som jeg aldri har forstått – og aldri egentlig satt meg inn i. Hvordan kan vel en dag der man spiser vafler være dårlig? Og det må i hvertfall være fra Norge – må det ikke?

Så – da må det litt detektivarbeid til! Vaffeldagen.no gav meg mange svar – ganske med en gang.

Vaffeldagen 25. mars har svensk opprinnelse, og datoen er langt fra tilfeldig. 25. mars er nemlig den dagen da man tradisjonelt har feiret Marias budskapsdag.

www.vaffeldagen.no

Så – feirer vi vaffeldagen fordi Maria ble gravid? Det klarte jeg ikke helt å få meg selv til å forstå – før jeg leste litt videre.

Forklaringen skal være at Maria i tidligere tider ble omtalt som ”vår fru”. Budskapsdagen var ”vårfrudagen” – og det ble altså til ”våffeldagen”. Et slags bevis på at det er sant er at folk i Skåne ikke fikk den samme tradisjonen. Og der heter dagen ”fruedag”, som på dansk.

En like sannsynlig forklaring kan kanskje være at det i slutten av mars begynte å bli litt mer tilgang til både egg og melk etter mange magre vintermåneder, og at feiringen av denne dagen var en kjærkommen anledning til å kose seg litt.

www.vaffeldagen.no

Visste du noe av dette før? Det gjorde jammen ikke jeg – ikke at det har så veldig mye å si for min del. 25.Mars er jo faktisk en helt fantastisk dag å spise vaffel på – akkurat slik som alle andre dager i året.

Sist, men ikke minst kan det hende du lurer på hvorfor vi skriver om nettopp vaffeldagen her på Skrivelyst? I så fall har du nok aldri vært på leir – eller vaffeltreff! Hver lørdag på Skrivelyst sommerleir har vi vaffel og høytlesning, og om deltakere og/eller arrangører møtes utenom leir så setter vi på vaffeljernet og har vaffeltreff. Dette har vi tatt med oss videre – som en fantastisk tradisjon – etter Skrivebuas sommerleirer og vaffeltreff. Det at vaffeltreff var vår ide kan vi desverre ikke skryte på oss!

Ha en fortreffelig vaffeldag – og kos dere litt ekstra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.