Internasjonal dag for Lykke

I dag er det den internasjonale dagen for lykke, og det førte til et ganske stort spørsmål for min del når jeg skulle skrive denne teksten. Hva er egentlig lykke? Er det målbart, eller er det noe som er individuelt?

Dagen markerer at lykke og velvære er et universelt mål for alle mennesker på jorda, og at dette må tas hensyn til i medlemslandenes nasjonale planer.

www.fn.no om internasjonal dag for lykke

Jeg vet hva lykke er for meg, men for å prøve og få et litt mer nyansert bilde spurte jeg 10 andre i min omgangskrets hva som er lykke for dem. Overraskende mange svarte at de ikke vet, at det ikke er definerbart, og at det er noe man kjenner – spesifikt – i øyeblikket. For noen er lykke noe som er sjelden vare, noe de kun kan koble til små, enkle øyeblikk, mens for andre er lykke nesten «daglig» kost, i de små hverdagsøyeblikkene. Under vil jeg legge ved noen av svarene jeg har fått, for ikke å glemme mitt eget.

Lykke: En kopp rykende varm kaffe i sofakroken med en god bok i fanget. En trygg armkrok og noe visvas på tv-en. Triste, vakre sanger på repeat på en liten skjerm i sene nattetimer. Lykke: Glimtet i øynene når en endelig etter ukesvis med trening klarer å knyte skoene selv igjen. Smilet og latteren til et lite troll som sitter med hele seg full av maling og nettopp har malt verdens nydeligste strekmann i en blanding av alle tenkelige farger. Lykke: En hel natt med søvn. Mat på bordet omgitt av familie og gode venner. Nære og fjerne. En hjelpende hånd. Et smil. Klemmer og kyss. Barnelatter. Ivrige små, hjelpende fingrer som roter utover mer enn å rydde og hjelpe. Et stille uh-oh før noe går dunk i gulvet. Kjærlige, belærende ord og et lettere oppgitt sukk. Lykke: Hvinende, hysterisk latter omgitt av metervis med snø. Iskalde fingre som varmer seg på en kopp kakao. Grillpølser stekt i bålpannen over selvhugget ved. En liten spasertur på knappe firehundre meter. God middag og fyr på peisen. Lykke: En kopp kaffe og litt mat på en koselig kafé, mens verden haster forbi. En pause fra hverdagens mas på et fremmed sted. Latter og prat. Nye eventyr. Nye oppdagelser og opplevelser. Lykke: Lykken er å se de små tingene og feire de små seierene. Lykke er å hjelpe hverandre og holde hverandre oppe når verden går imot. Lykke er når vi ser det positive og ordner ut, selv om vi har lyst å legge oss i fosterstilling og gi opp. Lykke er mestringsfølelsen av å få til noe, enten lite eller stort. Lykke er et smil og en trygg hånd og holde i. Lykke er snille, strenge og motiverende ord. Lykke er, på godt og vondt, livet

Therese

Lukke for meg er ei kjensle av å ha ein plass å gå til der eg er trygg og der eg høyrer til. Lukke er godt selskap som sjeldan går tomt for glede og som ikkje let seg slite særlig lett. Lukke er forståing og støtte når ting kjennes ekstra vanskeleg, og ei kjensle av at nokon vil hjelpe meg fordi dei vil meg det beste.

Ida Katrine

Jeg føler lykke er: når man har det bra med seg selv og at man blir elsket

Linn

Et godt eksempel på lykke for meg er lukten i lufta etter at det har regnet på en nylagt asfalt

Tuva

Lykke – for meg er å våkne til solskinn i ansiktet, lukten av kaffe og nybakt brød. Det er å kjenne gresset under tærne og høre bølgesus og barnelatter. Lykke for meg er når skrivesperren endelig løsner, eller jeg har tid til å gjøre noe jeg har hatt lyst til lenge. Det er å sitte foran peisen med en god bok og musikk i bakgrunnen, eller å få et smil fra noen som vanligvis ikke smiler til deg. Lykke er å få en god klem av en venn du ikke har sett på lenge, eller å våkne til en god morgen melding fra noen du bryr deg om. Det er enkelt og greit å være i en situasjon eller setting der du kjenner at nå – nå har jeg ro i kroppen og sjela, nå kan jeg bare være meg, og det er mer enn nok.

Håper dere fantastiske lesere får noen gode lykkeøyeblikk, både i dag og alle andre dager, også leses vi snart!
– Helén

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.