Denne boken er et leseeksemplar fra forfatteren av boken, men det har ikke påvirket denne forfatterens anmeldelse

Forfatter: Anne-Gro Sæther
Forlag: Liv Forlag
Perfekt for: 9-13
+: 
barn med leseerfaring
Ta-ned-fra-bokhylla sannsynlighet:
Stor!
Vanskelighetsgrad: Medium for barn
Språkbruk: 1 obs! (se anmeldelsen)
Vurdering:

Ferrarimysteriet

Midt på lyse dagen forsvinner sju ferrarier fra Fredriksborg. De tre vennene Kim, Luna og Ludvig har fått nyss om at noe skal skje ved tunellen, og er på plass for å spane. Sju ferrarier transporteres inn i tunellen, men ingen kommer ut! Hvordan har skurkene klart det? Nysgjerrigheten er for stor og de tre vennene begynner med hjelp av bestefar, en tidligere politibetjent, og hunden Skipper, å nøste i trådene.

Pirajamysteriet

En forlatt ferrari på kaia blir Kim, Luna og Ludvigs neste oppgave. Hvor er eieren? Og hva er det som skjer ved Svarttjern der tanta til Ludvig bor? Høstferien er i gang, og det gir vennene mer enn nok tid til å havne i trøbbel i deres forsøk på å finne eieren av luksusbilen. Og hvor er det egentlig kommunen får alle pengene til den nye bybrua fra?

Dette er to actionfylte bøker med målgruppen 9 – 13 år. Bøkene er på sitt sterkeste når vi finner oss midt i det mest spennende, og det er tydelig at forfatteren gjør grundig forarbeid for å sikre at informasjonen stemmer. Det er muligens en av grunnene til at jeg vil påstå at bøkene passer for mer erfarne barn, som har lest mer. Det kan bli mye informasjon for så unge lesere, men er gode bøker for barn som ønsker noe spennende og utfordrende.
Om du ser etter en bok, eller serie, barnet ditt kan lese i sommer er dette to bøker du kan ta med!

Sæther bygger opp et fint bybilde, og vi blir godt kjent med karakterene. Jeg liker godt at de vi har blitt kjent med før dukker opp igjen, og det føles ut som om leseren er en del av verdenen vi er i. Byen er tydelig inspirert av Fredrikstad, noe forfatteren selv påpeker i Pirajamysteriet, som kan være fin hjelp for lesere som har vært i Fredrikstad selv. Om Sæther jobber med en bok nummer tre hadde jeg elsket å se et skisset bykart som barn, husker hvor godt jeg likte å se hvor steder lå i forhold til hverandre og drømme meg vekk.

Til tider kan dialogen være mekanisk og unaturlig, og selv om barn i dag har interesse både for bil, miljø og kanskje kommunepolitikk er det ord, og måten de uttrykker seg på, som er unaturlig for de fleste barn på deres alder.


Jeg skulle ønske vi fikk sett mer av personligheten hos karakterene komme frem, og gjerne flere typer personligheter.  Jentene (og til dels guttene) kan bli mer dynamiske. Jentene i bøkene er i utgangspunktet kule, men det er nettopp det eneste de er, kule. De skater og spiller fotball, de stereotypiske «guttetingene», og det er derfor Kim og Ludvig ønsker å bli kjent med Luna. Det er stilig, og jeg liker det, men ønsker mer i personlighetsboksen! På mange måter har barna i boka falt ned i et skummelt hull med stereotyper og gammeldagse roller, og ved å prøve å gjøre jentene tøffe har forfatteren gjort det motsatte. Jeg skulle ønske at karakterene utfordret hverandre og seg selv mer på hva som er kult og hvem de er.

Et sted i Pirajamysteriet ble jeg heftig sjokkert. Bruken av ordet «kineserkone» for å beskrive et ansikt som har spist på noe surt er både utdatert og ugreit. Det virker banalt å skulle klage på et ord i to bøker som har så mye bra i seg, men som vi sier; i 2020 kan vi forvente bedre, og det er ikke et uttrykk vi ønsker at barn bruker i dag.

Helhetlig finner jeg Ferrarimysteriet til å stå sterkere enn Pirajamysteriet, kanskje fordi jeg følte jeg fikk for mye informasjon i Pirajamysteriet, men også fordi plottet med de forsvunne ferrariene frister å lese og slo godt an. Likevel har ikke Pirajamysteriet det typiske andre-bok-syndromet, og er en god oppfølger som er imponerende. I tillegg er pirajaer kule.
Jeg hadde definitivt tatt med begge bøkene til mitt 11 år gamle søskenbarn, og den ville helt garantert kost seg!

Alt i alt er dette en god barnebok debut fra Anne-Gro Sæther, og jeg håper på mer spenningsfylt moro fra Kim, Ludvig og Luna, men også mer action og personlighet (og gjerne et bykart)!

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.