Poeter på Instagram

I ukene fremover mot jul kommer vi i Skrivelyst til å publisere blogginnlegg om inspirerende og talentfulle poeter og forfattere som bruker Instagram som plattform. Jeg lar meg selv ofte imponere over poesi på Instagram. Noen er så kreative og gode med ord, at det treffer meg mer enn å bare «scrolle» videre. Jeg blir nysgjerrig. Hvem er disse personene som kan skape så mye bra med ord?

Hensyn64 kaller hun seg på Instagram, med over 1000 lojale følgere. I virkeligheten heter hun Synøve Henriksen Ramberg, og er allerede en publisert forfatter. I 2019 ga hun ut boken «Tankespinn». Hun har også flere prosjekter på gang, og diktet «skyer» er med i antologi som utgis i løpet av 2020. Selv har jeg latt meg imponere både av tekstene hun skriver, men også personen bak. Diktene er varme og autentiske, med en dypere mening bak. Man må virkelig tenke og lese mellom linjene for å forstå, kanskje er det som gjør oss så nysgjerrig på henne? La oss bli bedre kjent med Hensyn64:

Hva gjorde at du begynte å skrive dikt til Instagram?

Jeg la merke til at det var mange som la ut dikt på Instagram etter tips fra en venninne, og lot meg inspirere til å bli med på skriveutfordringen «30 dager, 30 dikt», av Fredrik Hossmann. der man legger ut ett dikt hver dag i 30 dager. Dette gjorde at jeg hele tiden hadde tankene på diktningen og hva jeg skulle skrive til neste dag.

Jeg fortsatte å skrive dikt også etter disse 30 dagene, og da begynte ballen å rulle.

Hvordan blir dine dikt til?

Jeg kan ha hatt en drøm som jeg skriver om. En tanke eller opplevelse. En stemning eller en gjenstand som jeg plutselig får øye på eller har hatt i tankene lenge.

Jeg opplever at tekster blir til underveis i livet, eller at de har vært der i lang tid og plutselig kommer til overflaten på et tidspunkt, uten at jeg eksakt vet hvorfor.

Jeg er observant, ser detaljer og er følsom for ting som skjer rundt meg. Dette gjør at jeg også kan våkne midt på natten å ha en tekst i hode som jeg må skrive ned der og da.

Hvordan er din skriveprosess fra idé til ferdig dikt eller tekst?

Jeg jobber hele tiden. Dette betyr at jeg plutselig har en setning i hodet, en tittel på et dikt, eller at hele diktet bare faller på plass. Noen ganger er det nok til at jeg er fornøyd med sluttresultatet.

Andre ganger finpusser jeg teksten i lengre tid til jeg er fornøyd. Jeg opplever kanskje at diktet da har en bedre kvalitet enn hvis jeg ikke gjør det, men ikke alltid.

Hvor lenge har du holdt på med skriving?

Først var tanken å skrive en roman, men jeg kom aldri ordentlig i gang. Da måtte det bli dikt, aforismer og lyrikk. Jeg startet seriøst med dikt i begynnelsen av 2019.

Tidligere har jeg kun skrevet sangtekster og taler i forbindelse med jubileum i familiesammenheng.

Det er en «myte» om den «fortrøblete» forfatter, at man får ideer og skriver bedre når man har dårlige dager eller tøffe perioder i livet. Stemmer det for deg? Eller skriver du best på gode dager?

Jeg skriver uansett om det er gode eller dårlige dager, men temaene varierer naturlig nok etter hvordan livet er og hvordan jeg har det med meg selv.

Jeg mistet min kjære mamma for kun ti måneder siden, og mye av sorgen og savnet har kommet ut i diktningen min. Hun er også med meg i drømmer. Da blir det minner og gjensyn som gjenspeiler seg i diktene.

Andre ganger er det å kun få øye på noe, enten fint eller ikke så fint, nok til at et dikt blir til.

Hva inspirerer deg til å skrive?

Det er viktig å ha øyne og ører åpne for det som skjer rundt oss, og å undre seg. Over fjerne og nære, små og store ting. Universet. Menneskesinnets merkverdige register og hvordan elementene påvirker oss.

Jeg fant ut at det faktisk går an å skrive om absolutt alt, bare man «ser».

For meg er det viktig å få tilbake fokus. Koble av med tanker som demper støy, og bli mer bevisst mine nære omgivelser.

Hvilke mål har du for egen skriving?

Jeg har allerede oppnådd et mål med det å gi ut egen bok. Boken min «Tankespinn» ble gitt ut av Lyrikkforlaget, Forlagshuset AS i november 2019. Denne inneholder dikt, aforismer og lyrikk med tilhørende fotografier. Det visuelle står sterkt i min formidling, og boka inneholder en rekke fotografier som ledsager diktene. Bildene har jeg selv, mannen min og datteren vår tatt.

Jeg har også hatt en Duo-utstilling i bilder og ord hos Crocus AS på Eidsfoss. Utstillingen besto av boken, dikt i større format på veggene sammen med bilder fra boken. I tillegg hadde mannen min selvstendige fotografier som ikke er med i boken. Dette var en utrolig lærerik og fin opplevelse. Utstillingen sto i to måneder og ble god markedsføring. Jeg hadde også laget postkort av noen av diktene med tilhørende fotos. Dette gjør jeg gjerne igjen.

Jeg har også etter bokutgivelsen fortsatt å skrive slik at jeg har materiell til to diktsamlinger til så langt. Jeg ønsker å gi ut en bok til når tiden er inne, men må foreløpig holde på skrivelysten og være fornøyd med det jeg faktisk har fått til. Det er viktig å ikke bare produsere, men også å vente til det rette tidspunktet er der for en videre vei til å publisere. Det må føles riktig.

Da jeg begynte å skrive, trodde jeg aldri dette skulle bli en realitet, men i mitt indre har jeg ofte sett meg selv holde en selvskrevet bok mellom hendene. Dette har kanskje vært en indre drivkraft som har ligget i underbevisstheten, og som nå endelig har fått slippe ut.

For andre som ønsker å starte å skrive dikt, hva vil du si til dem?

Skriv så ofte du kan. Ta notater når du kommer på en tanke eller har en tankestrøm i hode. Den kan komme når du minst aner det. Vær observant, og skriv selv om du synes materialet er dårlig.

Lag deg en egen liten «konkurranse» eller bli med på en utfordring. F.eks. å skrive noen linjer hver dag. Kvaliteten er ikke så viktig. Det viktige er å ha fokus på skrivingen, og når du er i «mål», så premier deg selv. Jeg elsker konkurranser og utfordringer.

Slutt heller aldri å jakte.

Jeg jakter hele tiden på det perfekte diktet. Men hva er egentlig det? De fleste dikt kan tolkes slik som annen kunst. Det er noe som treffer og annet som ikke gjør det siden vi alle heldigvis er forskjellige.

Vær deg selv, og skriv slik det er naturlig for deg. Uansett er det også fint å lese hva andre skriver. Det kan skape inspirasjon og oppmuntre til din egen skriving, men jeg tror det er viktig å forsøke å tenke at du ikke skal bli som «dem».

Språkvask er også et tips. Prøv å luke ut ord som ikke trengs, og tenk på ord som får leseren til å kunne «se» eller føle det du ønsker å formidle når du skriver.

Lykke til med skrivingen, hilsen Hensyn64!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.