Jeg skriver best…

… for hånd. Det er da jeg virkelig føler jeg kommer i kontakt med det å sette ideer ned på papir, og det er der jeg føler jeg virkelig får ting til å stemme. Det er der ting hører sammen og finner hverandre på en slik måte at ting virkelig blir akkurat slik jeg ser det for meg i hodet mitt. Ideene kommer oftest ut slik jeg ønsker de kun på papir, noe som kanskje kan ha noe å gjøre med at du hele tiden kan gå tilbake og redigere og fikse på en datamaskin, mens hvis du skriver det for hånd, da blir det virkelig sånn. Spesielt hvis du skriver med penn, slik jeg gjør. Det er ikke bare bare å viske ut penn (uten at det synes), og skrive nytt over. Det er ikke bare å flytte dette avsnittet dit. Og enda viktigere, når man skriver på datamaskin kan ikke hånden flyte over papiret på samme måte. Jeg kan faktisk skrive ganske bra på data uten å se på tastaturet om jeg må si det selv, men ingenting er som å faktisk lukke øynene, eller legge hodet på pulten og virkelig falle gjennom den, og inn i den verdenen du skriver. For det kan man faktisk ikke på en datamaskin, bare så det er sagt, (og bare så du vet det skrev jeg den siste setningen av dette avsnittet med lukkede øyne, mest for å bevise et poeng for meg selv).

Dessverre har det seg også slik at jeg skriver aller best inni hodet mitt. Fantastiske ideer siger inn i det ene øret og jeg jobber med de lenge og vell. Lar de modne som en surdeig og sper på med litt nødvendigheter her og der. Litt mel (ideer), litt melk (nye karakterer), og kanskje litt salt (nye settinger) nå og da. Ofte føler jeg at ideer er som en surdeig. For dere som ikke har laget surdeig før, her har dere oppskriften (hentet herfra https://beritnordstrand.no/surdeigsstarter/):
(Den noe modifiserte oppskriften kommer under.)

Surdeig:

Dag 1: 2 dl kaldt vann 2 dl økologiske rosiner 100 g sammalt rug grov Legg rosinene i vannet og la stå i 1 time. Bland 1 dl av rosinvannet med melet, og la det stå på kjøkkenbenken i et stort glass med lokket på i 24 timer.

Dag 2: 100 g siktet fint speltmel, 1 dl kaldt vann. Rør mel og vann inn i blandingen fra dag 1. La stå i ytterligere ett døgn.

Dag 3: 100 g siktet fint speltmel, 1 dl kaldt vann. Rør inn mel og vann i blandingen fra dag 2. La stå i 24 timer til.

Dag 4: 200 g sammalt rug grov (eller annen type mel), 1 ½ dl romtemperert vann. Kast halvparten av blandingen fra dag 3. Tilsett mel og vann. Når denne deigen bobler og har doblet seg i størrelse, har du en surdeigstarter.

Mating av surdeig: Etter dag 4 kan du la surdeigen stå i kjøleskapet. Aller best har surdeigen det i for eksempel en mørk kjeller som holder 12–16 °C og jevn temperatur. Husk at den må mates for at den skal leve og ha det godt. En gang i uken (finn en fast dag, slik at du ikke glemmer det) må deigen mates. Da tar du 6 ss av surdeigstarteren og blander med 1 ½ dl sammalt rugmel og 1 dl vann. Surdeigen som blir til overs, bør du bake brød av slik at du ikke sitter igjen med alt for mye surdeigstarter. Gjenta denne prosessen hver uke, slik at surdeigen holder seg frisk og sterk.

Idestarter:
Dag 1: 2 klyper gode ideer, 2 dl likendes karakterer, 100g forskjellige scenarioer. Legg de 2 dl likendes karakterene ned i de 100 forskjellige scenarioene, og la dem blandes godt og lenge. Gjerne opptil en time. Bland 1 dl av det du får ut av denne timen sammen med 1 klype gode ideer, før du lar dem modnes med lokket på i et døgn.
Dag 2: 100 g skurker, 1 klype gode ideer. Rør sammen blandingen fra dag 1, sammen med ingrediensene fra dag 2. La surre i 24 timer til.
Dag 3: 100 g medhjelpere, 1 klype nye ideer. Rør sammen alt fra de tidligere dagene med dagens ingredienser. La stå i 24 timer til og jobbe.

Dag 4: 200 g spennende tvister, 1 1/2 klype nye ideer. Kast halvparten av blandingen fra dag 3. Tilsett ingrediensene fra dag 4. Når dette bobler og dobler seg i størrelse, så stort at du ikke kan tenke på annet, har du en idestarter.

Mating av idestarter: Etter dag 4 kan du la deigen stå i toppen av hjernen. Den har det aller best bakerst, innerst i en mørk krok der du ofte må grave den frem igjen, men husk at den må mates for at den skal leve og ha det godt, gjerne en gang i uken. Finn en fast dag så du ikke glemmer det. Da tar du 6ss av idestarteren og blander med 1 1/2 dl spenning og 1 klype helt ferske ideer. Idestarteren som blir til overs bør du bruke slik at du ikke sitter igjen med alt for mye. Gjenta dette hver uke slik at idestarteren holder seg frisk og sterk.

Jeg må helt ærlig si at jeg aldri har prøvd dette selv, men noe kan jeg se for meg det kan bety. Spesielt det med å mate ideene slik at de holder seg friske og sterke, og det å faktisk få brukt dem i hverdagen. Det å måtte dra dem fram og sette seg ned. Kanskje det er noe jeg burde prøve? Sånn utover lørdagsblogg da så klart! Nå er det tilbake på jobb for min del! Ha en super-duper helg dere, også skrives(leses) vi om en uke.

– Helén

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.