Skrivesperre

Vi har alle vært der. Før eller siden stopper det litt opp, og vi vet ikke helt hvordan vi skal komme oss videre. Kanskje vet vi til og med nøyaktig hvor historien skal gå, vi bare klarer ikke å få det ned på papiret.

Noen ganger må man bare jobbe seg gjennom det. Tvinge noen ord ned på tastaturet, så kan man heller gå tilbake senere. Det løsner etterhvert.

Andre ganger tror jeg at det stopper, rett og slett fordi vi ikke er klare for å fortsette. Kanskje er det egentlig noe i historien som mangler, vi bare klarer ikke å sette fingeren på det. I disse tilfellene tror jeg det er hensiktsmessig å ta et skritt tilbake. La historien få surre litt i bakhodet noen dager, kanskje er det bare noe som trenger å modnes?

Noe jeg har funnet ut at hjelper for min del er å være tekstleser for andre, eller kritikkpartner. Når jeg er inne i en heftig skrivesperre er det som regel fordi noe i historien må modnes hos meg, og da kommer jeg rett og slett ikke videre før det har fått gjøre nettopp dette. Her for ikke så lenge siden meldte jeg meg som testleser for en, og kritikkpartner for noen andre. Den ene ønsket bare at jeg skulle lese så langt jeg kom i boka, og så si i fra når hun «mistet» meg. Den andre sto rett og slett fast, og trengte noen å kaste ideer med.
Mens jeg gjør dette har jeg en tendens til å glemme mitt eget prosjekt litt. Jeg legger det på nederste hylle, klar til å ta det ned igjen om en liten stund. Når jeg da tar det ned igjen etter noen uker, så ser jeg som regel med en gang hvor det gikk galt. Jeg ser hvilke endringer jeg må gjøre for å komme videre i historien. Kanskje nettopp fordi jeg da har brukt tid på å forklare noen andre hva jeg synes fungerer og ikke i deres historier?

Å skrive kan i blant være litt ensomt, da tror jeg det er viktig å kunne skrive sammen med noen. Ikke vær redd for å spørre noen om hjelp om du står fast i en skrivesperre, og ikke vær redd for å hjelpe andre!

– Nina

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.