Er du klar for Nanowrimo?

November er tiden for årets høydepunkt for den skriveglade. Nanowimo tar knekken på en hver startsperre og dytter deg inn i kvantitetens verden hva ordtelling angår. Men først og fremst, hva er egentlig Nanowrimo?

Kort sagt er det en utfordring hvor målet er å skrive en
novelle på  50.000 ord. Det fulle navnet er national novel writing month, og ja. Du bruker en måned på å skrive en hel bok. Høres gøy ut? Høres skummelt ut? Uoverkommelig? Nei men herregud kom igjen ‘a! Hver dag i november er egentlig ganske lenge, det er hele 30 dager, jo! Og du trenger strengt tatt ikke å skrive mer enn 1667 ord hver dag for å få det til. Men frykt ikke. Du trenger ikke gå helt alene og uforberedt inn i november (selv om du selvfølgelig kan velge å gjøre det og). Jeg har samla mine beste tips til forberedelse og gjennomføring så du slipper å virre rundt sånn som jeg gjorde i fjor! Her er nano-vettreglene:

1. Planlegg boka og meld fra at du begynner!

Har du en idé? Supert! Eller kanskje du ikke aner hva du skal skrive? Vel, det kommer etter hvert. Kanskje du vil skrive en fan-fiction novelle i en annen forfatters univers, eller prøve deg på en helt ny sjanger? Eller kanskje vil du utbrodere den skolenovellen som du måtte levere inn og som du egentlig var litt nysgjerrig på hvordan fortsettelsen skulle gå, uansett, så er det egentlig ikke viktig hva du skriver, så lenge du har noe å begynne på. (Vi har en del idéer på instagrammen vår som det bare er å la seg inspirere av 😊). Så må du lage deg en bruker på nanowrimo.com og meld deg inn i det norske forumet. Det er veldig godt å ha en hel gjeng som kan passe på deg om du føler du er på villspor. På profilen din kan du melde fra hva slags bok du har tenkt til å skrive. Det kan selvfølgelig endres når du plutselig finner den fantastisk kule tittelen midt i kapittel tolv, den 22. november. Det viktigste er at du forteller deg selv at du begynner prosjektet og at du får skrytt litt av utfordringen du begir deg ut på.

2. Tilpass skrivingen etter evne og forhold

Det er dessverre ikke sånn at man får fri fra skole eller jobb bare fordi man skal være med på nano. Derfor må man bare tilpasse seg så godt man kan, og skrive når man klarer. Kanskje du skriver noen ord i lunsjen, eller setter av en halvtime før du legger deg? Planlegg hvor lenge og når du skal skrive hver dag, så går det veldig mye lettere å faktisk sette seg ned og begynne når tiden kommer. Og se opp for de dagene du vet du ikke rekker så det ikke kommer som en overraskelse at du plutselig henger etter.

3. Ikke ta hensyn til kjedelige deler, hopp dit du har mest lyst til å skrive

Det hender jo at man kommer til en del det er vanskelig å skrive på, en del av historien som ikke står helt klart for deg ennå, eller kanskje det er vanskelig å få forflytta karakterene fra ett sted til et annet? Mitt beste tips er å hoppe over de kjedelige delene. Skriv de delene du har lyst til først, så dukker løsningene opp etter hvert (som regel). Å skrive skal ikke føles som å bære tungt i motbakke. Ikke hele tiden, i alle fall. Og fordi nano først og fremst handler om kvantitet, ikke kvalitet så kan du egentlig la være å stresse med de små detaljene til etter at november er over. Og det er forsåvidt smart å nevne- skriv, skriv, skriv! Ikke les korrektur nå, ikke rediger teksten, bare fokuser på å få historien ned på papiret. Det er veldig lett å henge seg opp og derfor ikke få skrevet mange nok ord, eller stoppe tankestrømmen helt ved å henge seg opp i skriveleif og kommafeil, men det er ikke viktig i denne typen utfordring. Skriv og vær glad, ikke rediger – og hopp over de kjedelige, uinspirerte delene.

4. Vær forberedt på skrivesperre, hodepine og liten motivasjon, selv under kortere økter

Selv når du har en idé kan det være vanskelig å komme ordentlig i gang eller holde det gående. Det har jeg heldigvis funnet løsninger på. I det norske forumet på nanowrimo pleier de ha en chat hvor det er andre deltakere stort sett hele dagen. Der har man spontane ordkriger, jobber på Word crawls sammen og hjelper med få rævva i gir, for å si det litt ufint. Det er også skrivemøter som arrangeres i chatten, og det er ganske digg å høre at det ikke bare er jeg som har skrevet 100 ord og så står bom fast. De er der for å inspirere seg selv, og deg, til å fullføre. Vi skal selvfølgelig også følge nanowrimo-utviklingen på vår Facebook-gruppe, så om du ikke er medlem der ennå er du hjertelig velkommen til å bli med oss på vår ville ferd til 50.000 ord. Vi poster også utfordringer, har ordkriger og skal nok jobbe oss igjennom en Word crawl eller to, så det er bare å slenge seg med, hos oss er alle velkomne!

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre

Nå vet du kanskje hva du skal skrive, men hvor skriver du det? Word eller Open Office (gratis etterlikning av Word) er jo supre program å skrive i, de aller fleste har benyttet det på ett eller annet tidspunkt. Jeg personlig er fan av Scrivener. Det er et program man kan kjøpe, men som er gratis (G-R-A-T-I-S) i hele november for nanowrimo-deltakere. Der kan man lagre all informasjon om boken i et dokument, bruke tags for steder og karakterer, og holde god oversikt over hvor mange ord du har skrevet totalt. Genialt! Og når du har skrevet ferdig eller november er over, så kan du eksportere dokumentet ditt så du kan fortsette å skrive uten for Scrivener,, og da slipper du å kjøpe programmet. Jeg kan ikke anbefale å skrive direkte på siden til nanowrimo, for de har ingen lagre-funksjon, så det kan bli mildt sagt fatalt (for karakterene dine. Og skrivelysten). Ellers vil jeg anbefale å ha nedtellingsfunksjon på mobilen som man er godt kjent med, så man kan time ordkriger og Word crawl-utfordringer.

6. Ta trygge veivalg, gjenkjenn skredfarlig terreng og skrivefeller

Vi kjenner alle til prokrastineringsteknikkene og utsettelsesmønstrene vi har. Det kan ta litt å innrømme overfor seg selv at man har et problem, men ok, greit! Jeg heter Helle og jeg er en prokrastinerer. Pass på at du ikke ser på skrivingen som en plikt hele tiden, og at du derfor ikke får skrevet. På lange dager der du plutselig måtte jobbe litt lenger enn du tenkte er det lett å la være å skrive, bare for den dagen. Men så skal du plutselig ut med en venn dagen etter. Og den tredje dagen er du sliten, fordi du var uten med vennen din. Vær ærlig med deg selv, titt på kalenderen din, og se når du ikke kommer til å få tid, og skriv heller mer på forhånd. Det er veldig mye mer motiverende å vite at man ikke henger etter, når man endelig har tid til å sette seg ned igjen. Og se opp for fellene som «Ex on the Beach» eller den fantastisk gode boka du har liggende på nattbordet. Du skal få lese når det er ferdig. Men først skal du skrive. Skrive. Skrive!

7. Bruk kart og kladdeark, vit alltid hvor du er

Det er veldig godt å holde oversikt over hvor mye man har skrevet, for hvis du klarer å skrive 1667 ord i bare en uke er du allerede på 10.000 ord! Og det er så mye! Oppdater nanowrimo-profilen din hver kveld med antall ord du har nådd, så du kan få den gode følelsen av å se konkret fremgang. Det kan også være greit å holde oversikt over hva du har skrevet, ved å lage en slags indeks over tekstene dine, med en overskrift og kort oppsummering om hva akkurat den delen handler om, om du ikke skriver fra start til slutt (all ære til de som klarer det! Jeg har ikke nubbsjangs). Det kan også være hjelpsomt å skrive ned alle idéer man har til fremtidige tekster i et eget dokument, så man ikke glemmer hva man har tenkt å skrive, eller ikke klarer å fokusere på teksten man skriver nå, fordi du er redd for å glemme idéen. Ha alltid oppe et dokument du bare kan bytte over til, eller ha et ark ved siden av deg hvor du raskt kan slenge ned idéer, når de melder seg. Eller bare huskeliste til middagen. Det er lett å la seg distrahere av andre tanker også. Om du skriver om et ekte sted kan det å bruke google maps og street view være gull for å huske hvordan ting ser ut og hvordan ting hører sammen, eller bare bli minnet på hvordan det føles å være der. Hvis du ikke skriver om et ekte sted, kult! Da trenger du nok et kart uansett, så du klarer å holde oversikt over hvor ting ligger i forhold til hverandre. Her er linken til en kartlaging-side som rollespillere gjerne bruker, men den er også super for verdensbygging (takk Ida!)

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu, men ikke mist motet helt!

Det er ikke til å stikke under en stol at ikke alle som melder seg på, kommer til å vinne nanowrimo, altså skrive 50.000 ord. Jeg prøvde for første gang i fjor, og jeg kom meg halvveis igjennom november og hadde skrevet 30.000, før jeg var skikkelig sliten og lei. Sånn er det bare! Gled deg over det du får til og utfordre deg selv til å få til mer, men ikke bli skuffet over seg selv for at du ikke får til like mye som andre eller som du selv kanskje forventet. Jeg vet på meg selv at det er den letteste måten å drepe skrivelysten på. Også har man eksamen i slutten av november kanskje, og da klarer man ikke prioritere dette over å lese, eller så fikk man influensa og lå rett ut en uke. Vel. Så skjedde det. Det kommer november til neste år også, og da kan du prøve igjen! Det er jo bare deg selv du konkurrerer med. Og da kan du jo faktisk ikke tape!

9. Spar på kreftene, søk ly om nødvendig og ha det gøy!

Sist men ikke minst: Slapp av! Ha det gøy! Nanowrimo og skriving skal være lystbetont! Bruk litt tid på planlegging nå fram til det begynner, eller slapp av helt fram til start og gå inn i det uten en plan. Uansett er det smart å være uthvilt til den store dagen kommer, 1. november. Kjøp inn litt snacks til deg selv, kanskje litt te og kakao, så du klarer å holde energien oppe i de lange, mørke kveldene. Og hvis du er som meg, og trenger total ro når du skal skrive, skru av internett, sett mobilen på flymodus, lukk gardinene og fortell vennene dine at du reiser bort. Dediker deg selv til oppgaven og skriv til du ikke har taster igjen på maskinen eller blekk igjen i en eneste kulepenn.

Forhåpentligvis er du nå litt mer klar for å ta Nanowrimo fatt. Jeg gleder meg til å se deg i chatten, du er herved utfordret til en ordduell! Lykke til, måtte den beste vinne, eller faktisk, måtte alle vinne!

– Helle, Nanowrimo: Sangfuglen

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.